Blog

Szakadékok áthidalása

Az emberek között könnyen teremhet egy-egy konfliktus. Ez eredhet egy hosszabb ideje tartó nézeteltérésből, vagy akar egy aktuális félreértésből. Mindegy, hogy az élet mely területéről beszélünk, a lényeg az, hogy el kell fogadni mások stílusát és kultúráját ahhoz, hogy konfliktusok nélkül tudjunk együtt élni, illetve dolgozni, hogy a későbbi feladatokat gördülékenyen, együttes erővel tudjuk megoldani. Ez akkor különösen nehéz, ha több nemzetiségű alkalmazottakból áll csapatunk.

A hétköznapokban, ha csak beugrunk egy kínai üzletbe, észre vehetjük, hogy a két nemzetiség között tejesen más mentalitás van, ők például kapkodósnak tűnnek, és bezsúfolnak mindent kis helyekre. Szerencsére beilleszkedtek a mi kultúránkba, illetve megfér egymás mellett a két eltérő életstílus, de azért biztos vagyok benne, hogy ami nekünk természetes, az nekik sokszor nem az. Ezt a legjobban akkor lehet észrevenni, ha velük együtt dolgozunk és naponta több órát töltünk egymás mellett. Egy vállalkozás sikere részben a kapcsolatokon múlik, így érdemes a csapatmunka hatékonysága miatt odafigyelni az alkalmazottaink közötti megfelelő kommunikációra, kapcsolatra. Ehhez hasznos lehet, ha segítséget kérünk olyanoktól, akik speciálisan ezen terület fejlesztésére szakosodtak.

Ilyen a Kogwheel csapata is, ahol az interkulturális tréning során segítenek felismerni és kezelni a felmerült konfliktusokat, segítenek elengedni a sztereotípiákat, és ezzel a feszültségeket elkerülni, illetve a minimum szinten tartani. Ez a tréning kiválóan alkalmazható külföldi vezetőkre, akik magyar csapatot irányítanak, valamint magyar munkatársakra is, hogy ők hogyan idomuljanak egy külföldi vezetőhöz. Több nyelven való üzleti kommunikációs tréningekkel, és csapatépítő tréningekkel is szolgálnak az együttműködés fejlesztésére. A lényege ennek a tréningnek, hogy megmutassuk, egy csapatként sikeresen együtt tudunk működni külföldi kollégákkal is, sőt együtt még sikeresebbek lehetünk, mint most.

Vélemény, hozzászólás?