Blog

Fontos vagy valóban felesleges

Bárkit, aki a munkavédelemmel kapcsolatba került és nem szakértője vagy szaktanácsadója a területnek, biztosan nem fog vehemensen érdekelni a terület és a hozzá kapcsolódó dolgok. Ez a feladatkör a vállalat életében olyan, mint egy kis mostoha gyermek. Megcsinálja mindenki, mert hiszen a munkavédelem és az azzal kapcsolatos dolgok törvényi keret közé, jogszabályok által tarkított rendelkezések sűrűjével vannak szorítva, keményen és határozottan szabályozva azokat a feladatokat, dokumentumokat és oktatási tevékenységeket, amelyek nélkül ma nem működhet vállalat Magyarországon. De mennyire jogos, vagy mennyire felesleges ez?

Én azt gondolom, hogy nem lenne szükség jogszabályokra, ha mindenki felelősségteljesen és felnőtt módon felismerné, hogy számára amunkavédelmi kötelezettségek céges szinten csak addig felesleges feladatok, még azok értelmet nem nyernek, vagyis nem történik bármelyik munkásával vagy munkavállalójával valamilyen baleset munkaidőben. Ekkor ugyanis rögtön elindul a fejtörés, hogy ki hibája, volt, meg lehetett-e volna előzni a bekövetkeztét és kit terhel a felelősség, főleg ha a személyi sérülés vagy az anyagi kár jelentős mértékű. Ekkor válik igazán fontossá a munkavédelmi feladatok és jogszabályi előírások nem csak felszínes letudása, hanem a tökéletes védelemre törekvő, precíz és pontos kivitelezése.

Sajnos azt látom, hogy ha nem lennének jogszabályok, sok vállalatnál még a minimális odafigyelés vagy rendelkezés, oktatás sem történne meg, mert bizony még így is nagyon felszínesen és sablonok mentén végzik el a munkavédelmi előírások feladatainak megoldását. Ekkor azonban hogyan is kényszeríthetné ki az a munkavállaló a munkáltatójától a védelmi előírásokat, rendszereket, utakat vagy éppen ha szükséges eszközöket? Tehát, itt nem a jogszabályokkal van probléma elsődlegesen, hanem azzal, hogy mindaddig míg probléma nem történik a vállalkozók számára nem elég fontos ez a terület. Elintézik felszínes megoldásokkal a feladatokat ahelyett, hogy valódi védelmet nyújtó rendszereket építenének ki ugyanolyan munka- és időráfordítással, hogy nyugodtan koncentrálhassanak a vállalat fejlesztésére, biztonságban tudják működtetni a céget.

Vélemény, hozzászólás?