Blog

Milyen egy jó munkavédelemi oktatás?

Vezetőként az ember sokszor elfelejti, milyen volt, mikor alkalmazottként még nem az igazgatás székét koptatta. Bizony én is sokszor voltam abban a helyzetben, hogy a csibészség és az érdektelenség elvette a kedvem vagy a figyelmem valamely olyan témakörtől a mindennapi munkát illetően, ami azért az építőipar területén elég fontosnak bizonyul. Ilyen például a munkavédelem. Sosem felejtem el, hogy mennyire untam ezeket a kötelező oktatásokat. Sosem volt kedvem menni. Nem is figyeltem oda. Persze az ember néha későn okos, és most ha valaki felteszi a kérdést, hogy mi lett volna, ha baj történik, ha valamilyen baleset előtt állok éppen, vagy engem ér váratlan esemény, csak azt tudnám mondani, hogy nem tudom. Nem tudom mit tettem volna, mert sok dologról fogalmam sem volt, hiszen az ember úgy működik, hogy ha valami törvénybe van iktatva, és kötelező, az nem is szükséges.

De bizony vannak olyan területek, ahol egy-egy jó munkavédelemi oktatás akár életeket menthet. Hogy tudjuk mit kell tenni, ha bizonyos váratlan események bekövetkeznek, illene oda figyelni, ez tény. Én sem tettem. Rájöttem, hogy nem éreztük ennek a súlyát sosem. Maga a vezetés és a szolgálató cég is úgy állat a feladat ellátásához, hogy túl kell rajta esni, alá kell írni a papírt, hogy a törvényi kötelezettségnek megfeleljen a vállalat működése és kész.

El is döntöttem, hogy addig megyek a piacon, míg nem találok egy olyan szolgáltatót, aki ezt máshogyan csinálja. Nálam ugyanis fontos a jó munkavédelmi szolgáltatás. Nem csak az, hogy a dokumentumok jól össze legyenek rakva, hogy egy ellenőrzésen ne kapjunk büntetést, hogy a működés ne legyen veszélyeztetve és hogy a határidők mindig be legyenek tartva. Nekem egy olyan ember kell, aki úgy megcsinálja az oktatást, hogy abban ne legyen kétség, az embereim tudni fogják, hogy ha baj van mit kell tenniük.

Nem volt könnyű ilyen szolgáltatót találni a piacon. Most biztos vagyok benne, hogy nyugodtan aludhatok, mert tökéletes lelkiismeretes munkával és odaadó, érdekes, példákkal tarkított oktatással, szinte minden váratlan helyzetre felkészíti a munkásokat, hogy ha baj is történik, a legkisebb kárral és emberi sérüléssel tudják megoldani azokat. Felbecsülhetetlen érték ez számomra és a munkások számára is.

Vélemény, hozzászólás?