Blog

Hogyan ápoljuk a cipőnket?

Sokan azt gondolnák, hogy abszolút évszakfüggő, hogy mennyire kell ápolnunk a cipőnket. Gondoljunk csak a tavaszi záporokra vagy a nyári fesztivál szezonra, vagy a téli fagyokra. Minden évszaknak megvan a maga problémája. Azon túl, hogy egyáltalán nem esztétikus egy bokáig sáros lábbeli, sokkal hamarabb tönkre megy, ha nem vigyázunk rá, ezért adunk pár hasznos tanácsot, miként biztosíthatunk a cipőnknek hosszabb élettartamot. Első lépés a tisztítás.

Mindig azzal kezdjük, hogy alaposan letisztítjuk a cipőt, ha sáros, megvárjuk, amíg teljesen megszárad, különben csak rontunk a helyzeten! Bőr cipők esetében kisámfázva vagy papírral kitömve, lassan hagyjuk megszáradni a lábbelit, ne tegyük fűtőtestre vagy kályha mellé, mert a gyors szárítás merevvé teszi a bőrt. Ez az eljárás vagy tárolási módszer segít abban, hogy a járás közben keletkezett apróbb ráncok kisimuljanak a cipőn. Fontosan, hogy az adott cipő milyen anyagból készült, hiszen ennek megfelelően kell tisztítani és különböző szerekkel ápolni őket. Nyers- és festett bőrök esetében egy puha ronggyal vagy finomszőrű kefével tisztítsuk meg a felületet, hasított bőr esetében válasszunk gumikefét. Vászon vagy szövetanyagú lábbelik esetében pedig használjunk erősebb szőrű kefét.

Amennyiben műbőr cipőt szeretnénk megtisztítani, kefélés után nedves ronggyal töröljük át az anyagot. De legyen akármilyen anyaga is a cipőnek, a sarok védelmére érdemes megjegyeznünk a Heelgood nevét, ami egy elasztikus műanyagból készült cipővédő, több színben, így viseljünk bármilyen cipőt, a sarka védve lesz például a vezetés közben keletkező kopástól.

Vélemény, hozzászólás?