Blog

A használt sütőolaj: Egy elfeledett környezeti kihívás

Sokan közülünk, beleértve engem is, hosszú ideig nem adtunk kellő figyelmet a környezetvédelemnek, legalábbis nem annak minden aspektusában. Míg egyre inkább odafigyelünk az egészségmegőrzésre és a környezettudatosságra, például a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosított termékek használatára, addig egy sarkalatos területet valahogy mégis mellőzünk: a használt sütőolaj gyűjtés helyes kezelését.

Egy előadás során szembesültem először a használt sütőolaj környezetre gyakorolt káros hatásaival. Megdöbbentő volt felfedezni, hogy milyen mértékű terhelést ró a környezetünkre az olaj, melyet nem megfelelően dolgozunk fel vagy helyezünk el.

Mint sok otthonban, nálunk is gyakori a sütés olajban. Ezért elhatároztam, hogy felelős megoldást keresek a kérdésre. Kutatásaim során az eqka oldalra bukkantam, amely nemcsak felhívta a figyelmemet a használt sütőolaj helyes kezelésének fontosságára, hanem gyakorlati megoldást is kínált: egy közelünkben található gyűjtőpontot.

Az eqka weboldalon kínált megoldás egyszerű, gyors és környezettudatos. Nem csak egy háztartásban felhalmozódott olaj kezelésére alkalmas, hanem nagyobb mennyiségek esetében is. Bátorítok mindenkit, hogy nézze meg ezt az oldalt, és vegyen részt a használt sütőolaj helyes elhelyezésében.

Végső soron ez nem csak a környezetünk védelméről szól. Gondoljunk a következő generációkra: a gyerekeinkre és unokáinkra. Az ő jövőjük is azon múlik, hogyan cselekszünk ma. A használt sütőolaj helyes kezelése egy lépés ebbe az irányba, és az eqka oldal segítségével ez a lépés még sosem volt ennyire egyszerű.

Vélemény, hozzászólás?